Харчування дитини в дитячому саду: що повинні знати батьки

Багатьох батьків, які збираються віддати своїх дітей в дитячий сад, найбільше хвилює питання харчування. Усім цікаво, чим дитину годуватимуть? Чи буде їжа досить калорійною і свіжою? Проте варто пам’ятати, що харчування в садочках відповідає всім вимогам, які пред’являються Міністерством охорони здоров’я країни. Саме харчуванню в дитячих садах приділяють масу уваги при перевірках, які проходять в дошкільних установах регулярно.

Не переживайте, якщо ваша дитина не захоче їсти перший час, адже він звик до маминої їжі, до її приправам йди певних страв. Однак у садочках намагаються дбати про здоров’я дітей і дають тільки здорову, несмажену і нежирну їжу. З часом дитина звикне до такої їжі, особливо коли пройде період адаптації. Варто відзначити, що норми харчування різні для різних вікових груп дітей. Рекомендована кількість білків, жирів і вуглеводів відрізняється для дітей до трьох років, які відвідують ясла, і для старших груп. Природно, чим старша дитина, тим більше їй потрібно білків і вуглеводів.

Складніше в дитячому садку доводиться тим малюкам, батьки яких взагалі не дотримувалися жодного розпорядку дня. У такому випадку режим харчування необхідно встановити відразу ж по надходженню в дошкільний заклад. Дитсадівського режиму слід дотримуватися до школи.

Не перегодовуйте! У дитячому садку обсяг пропонованих страв нормований. Обсяг їжі розраховується з урахуванням віку дошкільника. Так, добове споживання продуктів в грамах становить від 1000 до 1700. Строго дотримуються і обсяги страв, пропонованих на кожне годування. Нерідко мами, вважаючи, що дитина не доїдає, дають значно більше їжі, ніж може засвоїти шлунок. Вдома вони їдять рідше, часто відмовляються від їжі, тому, можливо, в садку будуть відчувати голод. Протягом дня малюк повинен отримувати стільки їжі, скільки потрібно організму. Накладаючи в тарілку для крихти чергову порцію, враховуйте вік. Тоді обсяг одержуваної їжі в садку і вдома не буде сильно відрізнятися. Поступово відучуйте від їжі між годуваннями, адже приносити їстівне в садок не дозволяється.

Раціон харчування складайте з урахуванням меню дитячого садка. Щодня включайте в нього м'ясо, хліб, овочі, фрукти, соки та напої. Не слід пропонувати одні продукти частіше за інших. Якщо у малюка сформована стійка перевага до якихось страв, йому буде значно важче пристосуватися до нової кухні. Після 1,5 років раціон харчування повинен бути досить різноманітним. Дитина повинна знати, що таке борщі, супи-пюре, пюре, компоти, запіканки тощо. Вона не відмовиться від них у садку, якщо звикла до подібної їжі вдома.

Також варто дотримуватися і деяких правил приготування їжі в домашніх умовах. Страви в садку не жирні, в основному, готуються на рослинному і вершковому маслі. Не зловживайте соусами, майонезом, прянощами, спеціями. Після подібних приправ бажання їсти просту їжу пропадає. Якщо у вашій родині хтось віддає перевагу такому харчуванню, для малюка краще готувати окремо.

Навчіть дитину їсти самостійно. Одна з причин відмови від їжі в садку – невміння користуватися виделкою або ложкою. Якщо малюк після 1,5 років все ще їсть з вашою допомогою, поступово привчайте його до самостійності. Задовго до садка він повинен перестати отримувати їжу з пляшечки.

Дитина, потрапляючи в садок, повинна вміти користуватися ложкою, акуратно пити з чашки. Помічено, що діти, які без допомоги дорослих можуть елементарно обслужити себе (поїсти, вмитися, одягтися), значно швидше адаптуються до умов дошкільного закладу. Вихователі відзначають, що новачки їдять досить повільно і виходять з-за столу останніми. У процесі їжі їх багато що відволікає. Тому вдома намагайтеся, щоб вже з 2-х років дитина їла разом з вами, батьками, за загальним столом. Крім того, обід або вечеря в дитячому колективі до надходження в садок також буде непоганим досвідом. Звертайте увагу на те, як довго малюк знаходиться за столом. У садку годування займає не більше 30-ти хвилин. Ще вдома дитина повинна навчитися укладатися в ці часові рамки.

Перший день – найважчий. Перші дні перебування в садку найскладніші. Незнайомий колектив, відсутність мами, зміна звичного укладу життя. Все це позначається на емоційному стані. Як наслідок, знижується апетит, а в дітей вразливих, з нестійкою нервовою системою він може і зовсім зникнути. Тож харчуванню в перші дні відвідування дитячого садка варто приділяти більше уваги. Фахівці радять у цей період готувати вдома більш поживні, збагачені вітамінами і мінеральними речовинами страви. Замість звичних макаронів і каш слід частіше готувати салати і овочеві страви. Обов'язково в раціон слід включити фрукти, соки (краще свіжі), кисломолочні напої. Щоб заповнити потребу організму у вітамінах і мінеральних речовинах, рекомендується давати вітамінні препарати.

Відмовтеся на деякий час від солодких заохочень. Вони не мають високу поживну цінність і, крім того, перебивають апетит, так що дитина може відмовитися від повноцінної вечері вдома. А ось сніданком в перші дні малюка краще годувати самим, попереджаючи вихователя про те, що він вже поїв удома. Завжди цікавтеся тим, як дитина їла протягом дня. Звертайте увагу на меню в садку. Продукти, що були в денному раціоні, за вечерею краще не повторювати.

Процес прийому їжі не може бути повноцінним без відповідної обстановки. При неправильному підході до процесу годування, особливо коли малюка змушують їсти насильно або годують із розвагами, угодами, у нього виникає негативний рефлекс на будь-яку їжу. За кожним малюком у садку закріплене постійне місце за столом, а вихователі піклуються про те, щоб йому було зручно сидіти і користуватися столовими приборами. У кожній групі є стільці, які відповідають віку. Вимоги до посуду: стійкість, зручність і відповідність обсягам порцій.

Енергетична цінність (калорійність) деяких продуктів харчування

Продукти харчування

Чашка бульйону

Цукерка карамель

Хрусткий хлібець

Чай із цукром

Яблуко

Яйце

Скиба сірого хліба

Склянка виноградного соку

Порція збитих вершків

Бутерброд із сиром (без масла)

Порція відварної картоплі

Свиняча відбивна нежирна

Бутерброд із шинкою

Шматок торта

Порція смаженої картоплі

Молоко 0,5 л

Порція сосисок

Порція морозива

Шніцель по-угорськи

Половина смаженого курчати

Бутерброд з маслом

Чашка кава з молоком і цукром

Порція смаженої грудинки

Борщ зі свіжою капустою, 500 м

Гуляш

Картопля з маслом

Компот зі свіжих фруктів

 Калорійність продуктів, ккал

10

20

40

45

65

85

100

110

150

150

170

180

205

290

330

330

375

440

725

810

325

450

900

225

351

236

149


Добова витрата енергії в дитини становить:

1-3 років - 1540 ккал,

4-6 років - 1970 ккал,

7 років - до 2000 ккал.

Чи можна дітям їсти солодке

Більшість малюків – великі ласуни. Часом здається, що була б їх воля – всі сніданки, обіди та вечері складалися б виключно з тістечок, морозива і цукерок. Так скільки цукру потрібно дитині, і коли потрібно обмежити вживання солодощів?

Не повинно бути жирно

З трирічного віку (не раніше) можна пропонувати дитині торти і тістечка, які не містять кремів на жировій основі, і нежирні сорти морозива (не пломбір). Вживання солодощів не повинно носити характер заохочення для дитини і, звичайно, давати їх слід після основного прийому їжі або на полуденок.

Карамелькам - ні!

До чотирирічного віку не можна давати дітям карамель і льодяники, адже існує ризик вдавитися. Що стосується шоколаду і какао, а також зефіру в шоколаді, цукерок в шоколаді тощо, то дитині до досягнення нею трирічного віку краще їх не пропонувати. Шоколад містить в собі багато жиру і створює навантаження для ферментативної системи шлунка і підшлункової залози дитини. Зовсім не рекомендується вживати його маленьким алергікам і дітям зі зміненими функціями підшлункової залози. Якщо немає протипоказань, то з трьох років можна давати трохи білого і молочного шоколаду, а з 5-6 років – інші його види.

Бджолиний делікатес

Окремо розповімо про мед. Він володіє не тільки високою поживною цінністю (за рахунок легкозасвоюваних цукрів – глюкози і фруктози, калорійність його досягає 335 ккал/100г), а й цілющими властивостями. Квітковий бджолиний мед сприятливо впливає на органи травлення, покращує секреторну і рухову активність шлунку та інших органів, стимулює апетит і робить деяку послаблюючу дію на шлунково-кишковий тракт. Крім того, мед має антимікробні властивості щодо ряду бактерій, що викликають порушення кишкової мікрофлори, підвищує стійкість організму до деяких вірусів, надає протизапальний і відхаркувальний ефект при захворюваннях дихальних шляхів.

Однак використання меду в харчуванні дошкільнят обмежено його високою алергенністю. До 3 років вживання меду, як самостійного продукту, недоцільно. Він може входити в різні продукти дитячого харчування промислового виробництва (каші або печиво), але його кількість там мізерно мала. Після 3 років мед можна вводити в харчування дітей, але зрідка, не більше 1-2 чайні ложки, додаючи його до деяких страв, як ласощі. Якщо дитина страждає алергією, вживати природні ласощі можна тільки після додаткової консультації з лікарем.

Наслідки солодкого життя

Пригощаючи дитину різними солодощами, слід пам'ятати про те, що надмірне їх споживання може призвести до ряду захворювань. Наприклад, до карієсу прогресуючого руйнування твердих тканин зуба з утворенням дефекту у вигляді порожнини. Вченими доведено, що сахароза володіє вираженою здатністю викликати цю хворобу. Низька частота карієсу у дітей спостерігається в тому випадку, коли рівень споживання цукру становить близько 30 г у день, що приблизно відповідає фізіологічній нормі його споживання.

Ще однією проблемою є ожиріння, спричинене надмірним вживанням їжі порівняно з рівнем енерговитрат, так зване аліментарне ожиріння (від лат. alimentary харчове). При цьому маса тіла дитини на 20% і більше перевищує нормальні значення для даного віку. У таких дітей виникають функціональні зміни центральної нервової системи, ендокринних залоз, знижується імунітет, підвищується ризик розвитку цукрового діабету і серцево-судинних захворювань. Існують і психологічні наслідки ожиріння: воно часто знижує самооцінку дитини, призводить до депресії.

Звичайно, ніхто з батьків не привчає дитину до солодощів свідомо. Нераціональне харчування починається із спроб вирішити проблему поганого апетиту. Діти, на відміну від дорослих, не мають звички регулярно їсти. Їх апетит може щоразу сильно відрізнятися. Це розходження може бути пов'язано з фізичною активністю.

Педіатри вважають, що немає необхідності умовляти або примушувати дитину їсти. Не існує добровільно голодуючих дітей. Однак не слід піддаватися міфу про те, що дитина сама інстинктивно вибирає потрібну їй їжу. Саме батьки повинні ще в ранньому дитинстві сформувати любов дитини до правильного раціону. Дитині потрібно прищепити смак до овочів, фруктів, супів і каш. І звичайно, не можна йти на поводу у дитини, пропонуючи їй солодощі і кондитерські вироби, якщо вона відмовляється від їжі.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші партнери

Счетчик посещений Counter.CO.KZ - бесплатный счетчик на любой вкус!